Optogt Crommenie op 8 maart 1788

Het einde van de 18e eeuw was in veel Westerse landen en ook in Nederland een onrustige tijd. Adel en kerk wankelden, het volk wilde meer macht. Op 4 juli 1776 riepen de 13 Britse koloniën in Amerika hun onafhankelijkheid uit, een startsignaal voor de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Op 14 juli 1789 bestormden Parijse burgers de beruchte gevangenis de Bastille, wat als het begin van de Franse revolutie wordt beschouwd.

Ook in Nederland liepen de gemoederen hoog op tussen de Oranjegezinden en de Patriotten. De Patriotten werden beïnvloed door de ideeën van Jean Jacques Rousseau over de soevereiniteit van het volk. Zij waren voorstanders van het vestigen van een Nederlandse Republiek en inperking van de macht van het Oranjehuis. Kortom meer zeggenschap voor de burgers.

Om hun steun aan het Oranjehuis te betuigen organiseerden Orangisten op 8 maart 1788 in verschillende plaatsen in Nederland optochten, ter ere van de 40e verjaardag van Prins Willem V (de vader van koning Willem I). Zo’n optocht vond ook plaats in Krommenie, van de optocht is destijds een plaat gemaakt waarop de namen en beroepen van de deelnemers zijn vermeld. Onder hen ook drie Leguiten, in de archieven komen zij overigens voor met de schrijfwijze Leguijt:

 • Pieter Leguit, bij de groep die het bord draagt (op de voorgrond);
 • Cornelis en Jan Leguit, bij de timmerknegts

Met grote waarschijnlijkheid kan worden aangenomen dat dit de oudste drie zonen zijn van Jan Leguijt en Fokeltje Slinger. Destijds de eerste Leguijten die zich vanuit Graft in de Zaanstreek vestigden. De zonen Cornelis (gedoopt op 27 februari 1763 te Graft), Pieter (geboren op 3 november 1764 te Graft) en Jan (gedoopt op 23 oktober 1768 te Graft) waren alle drie timmermansknecht en later timmerman.

Op de achtergrond is het dorp Krommenie te zien op de weg van Wormerveer naar Krommenie. Zie www.wintersteijn.nl voor een complete lijst met namen.

Optogt Crommenie 8 maart 1788

Op de plaat staat de volgende tekst:

Afbeelding van het dorp Crommenie te zien op den weg van Wormerveer Gaande na Crommenie, Hier bij is gevoegt die Luijsterijke optogt, Aldaar Geschiet op den 8ste Maart 1788, Sijnde de XLste Verjaardag van onze zeer geliefde erf-stadthouder prins Willem de Vijfde, door deeze Onderstaande Burgers en Inwooners Met een Konstig Geschildert Sijden Oranje vaandel en bord, Dat door Jan Adamie, burger en inwoonder aldaar, is gegeven tot gedagtenis van het wonderbaar en groot herstellings werk in den jaare 1787, Van zijn Hoogvorstelijke en Doorlugtige Hoogheijd onzen geliefden erfstadhouder Prins Willem de Vijfde, zijne koninglijke gemalin en vorstelijke spruijten; En met Approbatie der edle agtbaare magistraat van Crommenie Aldaar in de Kerk is geplaatst.

Welke optogt is hervat op den 20ste April 1788, door meest alle die zelvde perzoonen Welke op den Voorgaande 8ste Maart hebben Geadsisteert beminnaars van het dierbaar oranje huijs, Om Gelegenheijd te geven tot het Uijtvoeren, en tot ’s prinsen eer, In het Ligt geven van deze afbeelding en plaat.

Dit bericht is geplaatst in Uitgelicht - uitgelegd. Bookmark de permalink.

4 reacties op Optogt Crommenie op 8 maart 1788

 1. Yun Tousley schreef:

  Hi. Mainly would like to make a brief remark and inquire where you obtained your site graphics I might be setting up own site and really appreciate your personal theme.

  • Peter Leguit schreef:

   Hi Yun,

   For my WordPress website I use the theme Twenty Ten 1.3. You can change the menu, background, header etc to your own preference. The only downside was the font, it took me a while to figure out how to change the fonts on my site, but with my limited knowledge of html I managed.

   Good luck with your website.

 2. Ik vind het een leuke optocht die van 1788 door Krommenie. Er loopt ook zeker 1 voorouder van me mee. Jurriaan Zelvelder eerste Slachter te Krommenie. Die plaat van de optocht wil ik nog eens bij me aan de muur hangen.

  Groetjes Geert Jan

  • Peter Leguit schreef:

   Hoi Geert Jan,

   De afbeelding is te koop bij het gemeentearchief van Zaanstad. Ik heb hem als digitaal bestand besteld, maar volgens mij kun je ook een afdruk bestellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *